Орнітофауна Коломийщини

Яструби - звичайні лісові птахи. Вони спритніші за всіх інших хижаків, до того дуже сильні, що дає змогу полювати на здобич, яка більша за них.

РЯД САВКОПОДІБНІ (Charodriiprues) – дрібні, рідше середні за розмірами птахи з довгими ногами і гострими крилами. Ряд об'єднує 189 видів птахів. Він ділиться на два підряди: якани (одна родина) – птахи тропічних і субтропічних зон і кулики (сім родин) – поширені у нас – чайка, вальдшнеп, кроншнеп повсюдно. У нас спостерігаються чайка, або чибіс; вальдшнеп, кроншнеп.

Чайка - або Чибіс (Vanelus) - невеликий чепурний птах (вага близько 200 г). Забарвлення крил зверху бурувато–чорне із зеленим близьким, груди, голова з боків і черевце чисте-біді, на голові кумедно стирчить характерний для цього птаха блискучий чорний чуб з кількох довгих пір’їн. Повертається навесні дуже рано, на початку або в середині березня. Оселяється окремими парами або колоніями по берегах річок, озер, на вологих низинах, сухих луках і на полях.

Після повернення самці влаштовують шлюбні ігри, які відбуваються в повітрі або на землі. На землі самець розправляє крила, розпускає хвіст, яким ритмічно рухає вгору та вниз. Потім він, притиснувшись до землі, енергійно вигрібає лапами з-під себе землю. На цьому місці утворюється ямка, яку потім І використовують під гніздо. В квітні самка відкладає 3-5 плямистих яйці. Насиджують їх самець і самка близько 25 днів. Уже в триденному віці пташенята прудко бігають, а трохи більш як через місяць літають.

Живиться чайка різноманітними комахами та їх личинками, серед яких багато небезпечних шкідників сільськогосподарських культур. До них належать жук - ковалик, довгоносики, листогризи. гусінь п’ядуна, личинки двоуруглих і дротянки.

Літає чайка чудово, але начебто неохоче. Тріпнувши своїми округлими тупими крилани, вона круто піднімається і з протяжним голосним криком, що нагадує слово "чи - аї" (звідки й назва її пішла) немов падає вниз, уміло використовуючи повітряні потоки. Над самою землею робить різкі повороти у всі боки й летить зі своєю жадібною піснею в далечінь. Так само гарно і швидко ходить вона серед трави, скльовуючи різних комах, молюсків, черв'яків.

Жайворонки. Родина цих птахів об’єднує 78 видів, зокрема на Україні дев’ять, з яких найзвичайнішими є такі: жайворонки польовий і чубатий, поширені майже по всій території. Жайворонки майже всіх видів - мешканці відкритих просторів, полів, степів, лук, лісових галявин. Добре бігають і літають. Живляться різними комахами, перш за все шкідливими.

Жайворонок польовий (Alauda arvensis) трохи більший за хатнього горобця (вага близько 40 г). Забарвлення оперення бурувато-сіре, непоказне, з домішкою темного, жовтого, білого кольорів. Воно допомагає птахові бути зовсім непомітним на землі серед строкатої рослинності. Але цю одну з перших перелітних пташок люди впізнають насамперед по чудовій дзвінкій пісні, що без кінця ллється з блакитного весняного неба. Повертаючись із зимівлі в першій половині березня, жайворонок, ніби на крилах, приносить весну. Гнізда мостить на землі в ямці. Самка відкладає до п’яти сірувато плямистих яєць, які насиджують протягом двох тижнів. П'ють росу з трави. Відлітають на південь пізньої осені.

РЯД ДЕННІ ХИЖІ ПТАХИ (Accipitres) великі і середні за розмірами з міцним крючкоподібним дзьобом і загнутим гострими кігтями на сильних пальцях ніг. Самки більші, ніж самці. До цього ряду належать і подані тут птахи родини яструбиних: скопа, шуліка, яструби, орли, орлани, канюки, луні та птахи родини сокальних.

Шуліка Рудий ( Milvus ) корисні птахи, мають помітно світліше оперення і відзначається наявністю іржасто-рудих відтінків, особливо низ тіла.

Перейти на сторінку номер:
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
 16  17  18  19  20