Орнітофауна Коломийщини

Стриж ніколи не сідає на землю і дерево, бо потім своїми надто довгими крилами не зможе злетіти, воду п’є на льоту. Літає дуже швидко (до 100 і навіть 150 км/год) і тому здається, що його крила начебто нерухомі в польоті. Очі стрижа бачать тільки вперед і тому ловить він лиш тих комах, що знаходяться спереду, до того ж на великій висоті.

Із зимівлі повертається пізніше, ніж ластівки ( в травні) коли в повітрі вже літає багато комах. І, раніше ( в серпні) відлітає у вирій в південну Африку. Якщо ж влітку раптово похолодає й не стає комах, птахи відлітають у тепліші райони на кілька днів, залишаючи гнізда з яйцями чи пташенятами. Пташенята на цей час ніби завмирають, лежать нерухомо до того часу, аж поки не повернуться батьки й не відгодують їх. У нормальних умовах 2-3 пташенят стрижа за добу споживають понад 1000 маленьких комах. При годівлі пташенят дорослі стрижі набирають повний рот комах, змочують їх слиною, вже такі грудочки приносять пташенятам близько тридцяти разів на день.

На 20-й день життя пташенята стрижа мають максимальну вагу, а вилітають з гнізда залежно від умов годівлі лиш на 35-55 день.

Оселяється птах по населених пунктах, гнізда мостить під дахами, в щілинах стін, дуплах дерев з пупінок і сухих стеблинок, які стрижі схоплюють на льоту і при будуванні гнізда склеюють слиною.

Кожен птах належить до певного ряду. Наприклад; РЯД ГОРОБЦЕПОДІБНІ (Passeritbrmer) охоплює велику кількість (63 %) видів дрібних і середніх за розмірами птахів, що поширені по всій земній кулі. До ряду належать 5092 види, що поділяються на чотири ряди, під родин.

У нашій місцевості водиться багато видів цього ряду, наприклад, горобець, шпаки, ластівки, жайворонки, шишкар, снігур, крук, ворона, рак, галка, пищухи, вівсянки, щиглик, сорока, чиж, сойка, мухоловки, синиці, ремез, повзик, дрозди, малинівка, вівчарики, корольки. плиски, шеврики, сорокопуди, оляпка.

Горобець хатній (Passer Domestius) - це найвідоміша нам всім маленька коричнувато - буровата пташка (вага 35 г), яку ми цілий рік можемо спостерігати у себе на подвір’ї, на вулиці, в саду. Цей постійний крилатий супутник людини добре пристосовується до будь яких умов й прекрасно почуває себе в селах, поселеннях чи містах.

Гніздиться горобець як окремими парами, так і колоніями. Гнізда -недбалі, але пухкі споруди з соломи, ганчір’я, вовни, паперу та іншого мотлоху влаштовує у найрізноманітніших закритих місцях. Самка відкладає по 5-8 білих з сірими цяточками яєць, з яких через 10-12 днів вилуплюються пташенята. Вигодовують їх самець і самка протягом двох тижнів включно комахами, особливо гусінню. У цей час і дорослі птахи поїдають комах. За період годівлі одного виводка вони поїдають до 30000 комах. Якщо врахувати, що горобець встигає виводитись 2-3 рази за літо, то стане зрозуміло, яку велику користь він приносить нам за цей час, особливо у великих населених пунктах, де вони бувають майже єдиними санітарами деревних насаджень.

Однак в окремих випадках горобці можуть заподіювати шкоду.

Влітку і восени вони збираються у великі зграї і налітають на лани й сади, вибиваючи зернові культури, розкльовуючи соняшники, ягоди вишні, винограду. Рано навесні об’їдають бруньки на кущах аґрусу та смородини. Через це у деяких країнах горобців зачислили до винятково шкідливих птахів.

Яструби - це середні за розмірами хижі птахи. У них порівняно довгі міцні ноги і широкі крила.

Тетерев’ятник і перепелятник живляться переважно чималими мисливськими птахами. Іноді полюють і на свійських, особливо курей.

Яструб – малий (Acupitez nisus), навпаки, живиться здебільшого щитовидними гризунами та комахами. На відміну від корисних хижаків, які схожі на тетерев’ятника та перепелятника, у старих яструбів на тілі епоперечні смуги. У молодих птахів смуги поздовжні, і тому вони дуже схожі на канюків, корисних хижих птахів. У польоті яструби де в чому нагадують соколів, але хвіст у них довший, а крила коротші і ширші.

Перейти на сторінку номер:
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
 16  17  18  19  20