Орнітофауна Коломийщини

Кладка з 5 яєць прослідковується в першій декаді червня, вилуплювання пташенят - між 10 у 20 червня. Свої плаваючі гнізда норець будує серед густих заростей очерету, рідше серед заростей осоки. Розміри гнізда такі: ширина - 32.7 - 44, висота - 6.9 - 10.8. Голосні одинакові або парні крики: "кі-кі-кі", "ке-ке-ке-ке", які швидко чергуються. Дятел так звик до моїх учнів, що не боїться, коли спостерігати за ним. Своєрідною зовнішністю вражає і одуд (upua epops): крила і спина в широких поперечних смугах, світло-руде черевце, груди, шия і голова, хвіст чорний, з білою перев'яззю, дзьоб довгий, злегка зігнутий вниз. Характерна особливість - строкате віяло із рудого пір'я, яке птах то розправляє, то опускає нарад. Самець і самка забарвленням схожі, тільки самка тьмяніша. Одуди гніздяться в будь-яких схованках - в дуплах, в купах каміння, під стріхами будинків.

Кілька років тому я бачила гніздо одуда1 в заростях верболозу біля знищеної меліораторами річки Чорняви (с. Михалків Коломийського р-ну). Цього птаха в нас називають вудвуд за його голос - глухе трискладове "упу-пу".

Одуди - перелітні птахи, зимують в Африці і Південній Азії, зрідка - в Туркменії і Південному Закавказзі.

Рідкісний гніздовий птах, що потребує охорони, - лунь болотяний (circus deruginosus). Оселяється біля ставків, стариків та інших водойм, де є густі зарості очерету, комишу, рогозу. Навесні і прилітає порівняно рано (після очищення водойм від льоду).

Весняний приліт підмічається вже 15 березня. Гніздо поміщає птах у заростях очерету. Нижня частина гнізда - з сухих гілок вільхи та лози. середня і верхня - з сухого рогозу і очерету. В лотку - пір'я. Розміри гнізда; ширина - 102, висота - 30.6, ширина лотка - 28.4, глибина - 7.5 см. Вага яєць - 32.4-33.8 г.

Цікаво знати, пташенята в перші дні втрачають у вазі: було досліджено, що вага одноденного пташеняти - 24.2 г, дводенного - 21.5г, триденного - 19.9 г, чотириденного - 19.8 г. Болотний лунь поїдає яйця менших птахів і підранків мисливсько-промислових видів.

Відлітає в кінці жовтня і на початку листопада.

На Коломийщині зустрічаються такі мисливські птахи: перепел, куріпка, бекас, гуска сіра, качка сіра, вальдшнеп, кроншнеп.

Кроншнеп великий (numonius arguata) - перелітний птах. Середні дати прильоту - 31 березня, відльоту - 1 листопада. Кроншнеп великий в незначній кількості гніздиться в долинах рук. При наближенні людини до гнізда чи до молодих пташенят виявляє особливе занепокоєння. Кроншнеп великий - особливий об'єкт для мисливців (довжина тулуба птаха - 70 см). Потребує даний птах особливої охорони, занесений у Червону книгу України.

Повсюдної охорони вимагає і рідкісний лісовий птах, окраса зеленохвойних карпатських лісів, - глухар (по-гуцульськи готур) - представник ряду криних, родини тетеревиних. Глухар (Tetrao urogallus rudolfi Dombs) - крупний лісовий птах, маса якого досягає 5 кг і більше. Оперення самці темне, з металічним відблиском, брови яскраво-червоні, пір'я під дзьобом утворює "бороду". Самки менші за савців, строкато-іржасті. Молоді птахи схожі на самку.

Токування припадає на середину квітня. Для гну здування самка вибирає свіжі або зарослі лісосіки. Відкладає 4-9 яєць і висиджує 24 доби. Молодь росте швидко і на десяту добу починає злітати. Живлення глухарів змінюється по сезону року: взимку птах споживає в основному хвою смереки і ялиці, а також насіння; навесні – паростки різних трав'яних рослин, комах (пташенята споживають мурашині яйця); влітку - ягоди, насіння, червів, комах; восени - ягоди, хвою.

Чи сприяють птахи природному відновленню лісу? Так. Найбільше цьому сприяє кедрівка (або горіхівка). Це типовий мешканець карпатських темнохвойних лісів, особливо тих, де росте кедр, але й залітає до букових лісів. Горіхівку влучно називають "пернатим лісником". Під час дозрівання насіння кедра, бука та інших деревних порід горіхівки збирають його і ховають у лісовий підстилці, чим сприяють природному відновленню лісу.

Перейти на сторінку номер:
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
 16  17  18  19  20