Орнітофауна Коломийщини

Могутність, величезні розміри, горда голова, грізний погляд, сталеві кігті, чудовий ширяючий і плавний політ . Такими якостями наділила природа беркута. І тому не дивно, що цього великого, сильного птаха назвали царем птахів. Годинами він може ширяти в небі виглядаючи здобич.

Оперення у беркута темно-буре, з домішкою рудого на голові, шиї, череві. Дзьоб синюватий, восковиця та пальці жовті, кігті чорні. Ноги оперені до пальців. На 60 см підноситься його голова над землею, а розмах крил досягає майже двох метрів. Гордий і сильний птах важить до семи кілограмів, 90 і більше сантиметрів завдовжки, до 70 см сягає кожне крило.

Коли беркут сидить, кремезний тулуб займає майже вертикальне положення. Тримається важкодоступних місць, де влаштовує своє житло. Будує гніздо на верхівці зламаного дерева чи у заглибині скелі з сухих гілок, трави, моху, яке, якщо його не турбують, використовує багато років, щороку добудовуючи. Тримається беркут гнізда під час відкладання яєць, насиджування та вигодовування пташенят - з кінця березня до початку серпня. Живуть беркути парами, самка трохи більша за самця. У березні в гнізді заявляється 1-2 білі з рудувато - сірими плямами яйця, які насиджуються самкою 40-45 діб. Пташенята спочатку нагадують білі пухнасті клубочки з непомірне великими головами. Через два з половиною місяці вони мужніють і стають дуже подібними до батьків, а на початку осені починають самостійно полювати.

Живляться беркути чималими ссавцями і птахами, але полюють і на дрібних тварин (ховрахів, хом'яків, ящірок, змій). Беркутів і згаданих вище пугачів слід оберігати, адже серед потомства останніх спостерігається висока смертність. Тому чисельність пугачів скорочується, хоч живуть вони близько 70 років. У січні в ялиновому лісі (Шепарівське лісництво) мені доводилося спостерігати кілька разів за його пернатим населення. Почулась неголосна пісня пташина. Ось на вершині ялини з шишки на шишку перелітають неквапливі кольорові пташки. Це шишкарі. Своїми дзьобами-ножицями вони спокійно клюють ялинові шишки.

Птахи, як відомо, виводять пташенят у ту пору, коли найлегше добувати корм, необхідний для вигодовування потомства. Може здатися неймовірним, що саме в розпалі зими (морози й снігопади) шишкарі приступають до гніздування. Чим це пояснюється? Шишкарі вигодовують своїх малят виключно ялиновим насінням, яке достигає в кінці осені. Насіння залишається в шишках на дереві до весни. Під променями весняного сонця лусочки шишок розкриваються, і насіння падає на землю. Природно, що шишкарям зимою легше добути цей калорійний корм. Щоб виліт пташенят пройшов у березні, шишкарі починають гніздування в кінці січня - на початку лютого. В цей час червонопері самці виспівують серенади зеленуватим самкам, що будують гнізда із стеблин злаків, моху, лишайників, деревної кори і волокна, тваринної шерсті. У шишкарів у цей час воно набите ялиновим насінням (до 270 шт.). Гнізда в'ють на висоті 5м, добре прикриваючи звисаючим гіллям. Самка в глибокий лоток гнізда відкладає п'ять білих яєць з коричневими плямками і смужечками. Це буває в лютому, коли термометр показує -14. Самка сидить на гнізді дуже міцно, не залишаючи кладки. З настанням березня вилуплюються пташенята - сліпі, безпомічні, "невагомі", вкриті пушком. Малята мужньо переносять морози, дякуючи висококалорійній їжі (насіння ялини містить 30 % жиру) і густому пухові. Малюки швидко ростуть, вкриваючись пером. В кінці березня покидають своє житло, але тримаються разом з дорослими, які турботливо продовжують їх годувати.

В Шепарівському лісництві, що є унікальною пам'яткою природи (Коломийський р-н), є резервація сірих чапель. Ці гарні великі птахи (їх ще називають райськими птахами) мабуть свою колонію тут здавна.

Перейти на сторінку номер:
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
 16  17  18  19  20